Μην αγοράζετε καυσόξυλα την τελευταία στιγμή

Το σημαντικότερο όσον αφορά την αγορά καυσόξυλων είναι να μην περιμένετε πάντα την τελευταία στιγμή για να αγοράσετε τα καυσόξυλα που χρειάζεστε. Κάντε έναν υπολογισμό της απαιτούμενης ποσότητας όσο ο καιρός είναι ακόμα ζεστός.

Με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνετε να κάνετε την αγορά καυσόξυλων πριν τη συνηθισμένη αύξηση τιμών κατά την έναρξη του χειμώνα, καθώς είναι αναμενόμενο ότι η αυξημένη ζήτηση καυσόξυλων κατά την χειμερινή περίοδο οδηγεί σε αύξηση στις τιμές για καυσόξυλα.

Ιδανικά θα ήταν καλό να προμηθεύεστε καυσόξυλα κατά την καλοκαιρινή περίοδο και να τα αποθηκεύετε σε κατάλληλο χώρο έως και δύο χρόνια πριν τη χρήση τους ώστε να είναι απολύτως ξερά και κατάλληλα προς αποδοτικότερη καύση.

Δεν καίμε ανεξέλεγκτα οτιδήποτε ξύλινο

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καίμε στο τζάκι ή τη σόμπα μας ανεξέλεγκτα οτιδήποτε ξύλινο βρούμε στο σπίτι μας το οποίο θεωρούμε άχρηστο όπως παλιά έπιπλα, παλέτες κτλ. Τα ξύλινα έπιπλα είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται προς καύση στο τζάκι καθώς συνήθως είναι κατεργασμένα με χημικές ουσίες όπως βερνίκια και συνθετικά υλικά. Αυτά με την καύση τους στο τζάκι ή τη ξυλόσομπα παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις, επικίνδυνες τόσο για ενήλικες όσο και για μικρά παιδιά. Τα καυσόξυλα που προορίζονται για καύση σε τζάκι ή ξυλόσομπα θα πρέπει να τα αποθηκεύετε κατά προτίμηση σε στεγασμένο χώρο, με βορεινό προσανατολισμό και υγρασία <20%, ώστε να ξεραίνονται με την πάροδο του χρόνου και να επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση κατά την καύση.

Προσέξτε την κατάσταση καυσόξυλων που αγοράζετε

Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα το είδος αλλά και την κατάσταση των καυσόξυλων που αγοράζετε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όλα τα καυσόξυλα ίδια και φυσικά ούτε και οι τιμές τους. Θα πρέπει να αποφεύγετε την αγορά νωπών ή βρεγμένων καυσόξυλων ειδικά στην περίπτωση που προορίζονται για άμεση χρήση.

Καυσόξυλα όπως δρυς, ελιά και οξιά είναι τα καλύτερα ξύλα για καύση. Ειδικά το καυσόξυλο από δρυ δίνει αργή καύση με σταθερή φλόγα και αυτός ο τύπος καύσης είναι ο ιδανικότερος αλλά ταυτόχρονα και ο οικονομικότερος. Επίσης ορισμένα άλλα δέντρα που προσφέρουν καλό ξύλο για καύση είναι οπωροφόρα δέντρα όπως μηλιά, αμυγδαλιά, κερασιά και πλατύφυλλα όπως κουμαριά και πουρνάρι.

Ακολουθήστε τα κατάλληλα βήματα για σωστή φωτιά

Για το σωστό άναμμα στο τζάκι σας θα πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία με πρώτο βήμα την τοποθέτηση κατάλληλου προσανάμματος και 3-4 ξερά κλαδιά. Αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος ή εφημερίδας καθώς ορισμένες φορές αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε περιπέτειες. Το κατάλληλο και ποιοτικό προσάναμμα σε συνδυασμό με τα ξερά κλαδιά θα σας δώσει μια δυνατή φλόγα για αρχή.

Μετά το ξεκίνημα της φωτιάς, τοποθετείτε λίγα στεγνά καυσόξυλα σκληρά, ενώ ελέγχετε και τη καμινάδα ώστε να είναι καθαρή και να μπορεί να τραβάει τον καπνό. Ως παρελκόμενα τζακιού θα χρειαστείτε ορισμένα πρακτικά αξεσουάρ όπως σχάρα, τσιμπίδα, φτυάρι για απομάκρυνση της στάχτης κλπ.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραλείπετε ένα προστατευτικό τζακιού για προφύλαξη από σπίθες της φωτιάς.

Οδηγίες προς τον καταναλωτή

Ο Σύλλογος Εμπόρων Στερεών Καυσίμων (Σ.Ε.Σ.Κ.Α.) σας συνιστά να ακολουθείτε πιστά τα παρακάτω κατά την αγορά καυσόξυλων για καύση σε οποιοδήποτε μέσο (σόμπα, ενεργειακό τζάκι, ανοιχτό τζάκι κτλ). Διαβάστε το κείμενο