Τα καυσόξυλα για να έχει η φωτιά απόδοση, λειτουργικότητα και ασφάλεια πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέσσερεις βασικές απαιτήσεις.

 

1) Να προέρχονται από προσήλια δάση.

2) Τα καυσόξυλα πρέπει να έχουν χαμηλά ποσοστά υγρασίας (≤15% )

3) Να είναι κομμένα και σχισμένα στις σωστές διαστάσεις
4) Να μην περιέχουν ούτε χημικά ούτε μεγάλη περιεκτικότητα σε ρητίνες.

 

Οι δύο πρώτες απαιτήσεις εξασφαλίζουν την αναφλεξιμότητα και την απόδοση, η τρίτη απαίτηση εξασφαλίζει τη λειτουργικότητα και peuko 3η τέταρτη απαίτηση εξασφαλίζει την αποφυγή των επικίνδυνων σπινθηρισμών, των υπερβολικών καπνών και αναθυμιάσεων αλλά και τη σμίκρυνση της διαμέτρου του καπνοδόχου, φαινόμενο που επιφέρει καπνισμό εντός του σπιτιού (δεν τραβάει το τζάκι) και επιπλέον μπορεί να είναι αιτία πυρκαγιάς.

 

Για να εξασφαλιστούν οι παραπάνω βασικές αρχές θα πρέπει ο λιανοπωλητής του καυσόξυλου και ο τελικός καταναλωτής να γνωρίζουν την προέλευση του ξύλου και να φροντίζουν την παραλαβή τους και την αποθήκευση τους έτσι ώστε να μην είναι ούτε χλωρά κατά την προμήθεια τους ούτε "νοτισμένα" αλλά στεγασμένα και προφυλαγμένα από τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης ο λιανοπωλητής να έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό-μηχανήματα έτσι ώστε να προσαρμόζει τις διαστάσεις των καυσόξυλων σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη και τις απαιτήσεις του οικιακού του εξοπλισμού καύσης (ενεργειακό τζάκι, κλασικό τζάκι, ξυλόσομπα, λέβητας ξύλου). Τέλος ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμά ξύλα για τζάκι με προέλευση από πλατύφυλλα είδη (οξιά, ελιά, δρυ) και όχι από κωνοφόρα.

 

Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαθεσιμότητα των καυσόξυλων κατά τη διάρκεια της σεζόν έτσι που η επάρκεια ιδιαίτερα τον χειμώνα που η ζήτηση είναι αυξημένη καθορίζει κατά περίεργο μεν αλλά λογικό τρόπο δε την υγρασία και την ποιότητα του καυσόξυλου ιδιαίτερα στις μικρές μάνδρες καυσόξυλων που δεν έχουν τη δυνατότητα σταθερής και προγραμματισμένης προμήθειας από την χονδρική. Τα νησιά μας και οι νότιες περιοχές της πατρίδας μας ως συνήθως με τις ελιές “ξεχειμωνιάζουν” καλύτερα, ενώ στις περιοχές που γειτονεύουν με την οροσειρά της Πίνδου η οξιά συναγωνίζεται το δρυ και όποιος είναι προετοιμασμένος καλύτερα είναι “νοικοκύρης”.

 

Είναι κανόνας ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο χρόνια και έχουν πλήρως στεγνώσει. Αυτός ο κανόνας βέβαια είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα για αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να προμηθεύονται καυσόξυλα από εταιρίες σοβαρές με εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, συνέχεια και συνέπεια. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για να αποφύγουν οι καταναλωτές καυσόξυλων στις πόλεις τα δυσάρεστα αποτελέσματα της κακής επιλογής προμηθευτή καυσόξυλων.

 

Η εταιρεία μας με μεγάλη εμπειρία και επαγγελματισμό είναι προετοιμασμένη άρτια για να προσφέρει όλη τη σεζόν καυσόξυλα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Για να έχουμε καλή θέρμανση στο σπίτι, εκτός από τα χαρακτηριστικά του καυσίμου θα πρέπει επίσης να έχουμε μερικές απλές γνώσεις γύρω από τις συσκευές θέρμανσης και τα παρελκόμενα τους και γενικές γνώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη θερμομόνωση του σπιτιού μας και τον αερισμό του. Εάν τα γνωρίζουμε μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας πιο άνετη και να αποφύγουμε άσκοπες ενεργειακές σπατάλες, είτε με πολύ απλούς χειρισμούς είτε με πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

 

Τα ελληνικά καυσόξυλα κατεξοχήν παράγονται από τα εξής είδη: Έλατο, Πεύκο, Οξιά, Ελιά, Δρυς, Πουρνάρι